Moderator: Rhiannon
Deze situatie kan dus gewoon niet bestaan. Je kunt iets niet controversieel vinden. Een controverse ontstaat gewoon als men het ergens over oneens is. Met jezelf ga je niet twisten.En wat nou als de helft het controversieel vindt, ..//..
Dus wél. Je kunt niet één waarde-oordeel gebruiken. Maar twee personen kunnen over een onderwerp twee totaal verschillende waarde-oordelen uitspreken. Vanaf het moment dat er een verschil in waarde-oordelen ergens over bestaat, en er ontstaat een dispuut over, wordt het controversieel. Hoe verder de waarde-oordelen uiteen liggen, hoe controversiëler.Je kunt de waardeoordelen niet gebruiken als zijnde een graadmeter voor de controverse die het oplevert.
Da's nogal wiedes, omdat waarde-oordelen per definitie ontstaan uit moraal/ethiek/cultuur. Zonder waarde-oordelen is er ook geen verschil in waarde-oordelen, dus geen dispuut, dus geen controverse.Zonder moraal/ethiek/cultuur, kan je nooit een controverse laten bestaan over een boek.
Jan van de Velde schreef:Pak er nou eens gewoon een woordenboek bij.
controversieel: voorwerp zijnde van een strijd van geleerden, ideologische strijd, twistpunt, pennestrijd
Deze situatie kan dus gewoon niet bestaan. Je kunt iets niet controversieel vinden. Een controverse ontstaat gewoon als men het ergens over oneens is. Met jezelf ga je niet twisten.
Dit zegt dus wat ik bedoel, een twistpunt, ideologische strijd, het gaat hier steeds om twee verschillende partijen die een fors meningsverschil hebben. Maar een fors meningsverschil bestaat niet, een meningsverschil is een meningsverschil. Iemand vind a, en de ander vind a niet, ze zijn het dus oneens, of de 1 nou heel erg a vind, en de ander helemaal a niet, dat maakt natuurlijk niet de controverse uiteenlopender want ze blijven het oneens over precies dezelfde stelling.
Dus wél. Je kunt niet één waarde-oordeel gebruiken. Maar twee personen kunnen over een onderwerp twee totaal verschillende waarde-oordelen uitspreken. Vanaf het moment dat er een verschil in waarde-oordelen ergens over bestaat, en er ontstaat een dispuut over, wordt het controversieel. Hoe verder de waarde-oordelen uiteen liggen, hoe controversiëler.
Nee, je hebt twee premisses, die allebei iets zeggen, de waarde daarvan kan je niet definieren, je kan het alleen over de verschil van mening hebben die kan niet groter of kleiner worden, die kan of gelijk zijn, of niet. Als er vervolgens iemand bij gaat huilen, zegt dit niets over de controverse, omdat een ander persoon niet zou huilen, het is dus relatief hoe de waardeoordelen beoordeelt moeten worden, omdat we de emoties niet kennen, we kennen alleen het verschil van punten.
Da's nogal wiedes, omdat waarde-oordelen per definitie ontstaan uit moraal/ethiek/cultuur. Zonder waarde-oordelen is er ook geen verschil in waarde-oordelen, dus geen dispuut, dus geen controverse.
Nee dus niet, een waardeoordeel bevind zich slechts in de geest, en deze kan een waardeoordeel pas toekennen als men zich emotioneel geprikkeld voelt en deze emoties bij de ander herkent, en dat is niet direct cultuur of ethisch verbonden, ethiek en cultuur zijn veranderlijk, terwijl emoties dat niet zijn, je bent boos op iemand niet omdat hij ethisch fout bezig is geweest, maar wel omdat het jou raakt in de emotie.
Er is een fors verschil tussen zwart en wit, maar tussen donkergrijs en lichtgrijs zit al heel wat minder verschil. PvdA en CDA verschillen nogal eens van mening, maar kunnen dat voldoende bijleggen om samen te kunnen regeren. SP en VVD verschillen teveel van mening om samen in een regering te kunnen kruipen.Maar een fors meningsverschil bestaat niet,