Benm
Artikelen: 0
Berichten: 12.262
Lid geworden op: za 21 okt 2006, 01:23

Re: spaarlampen: dirty electricity?

klazon schreef: wo 06 nov 2013, 14:39
In ieder geval wat de orde van grootte betreft. ik heb hier altijd bij het energiebedrijf gewerkt, maar sinds enkele jaren met pensioen. Daardoor kan ik niet meer bij de echte gegevens, en moet ik een beetje uit mijn herinnering putten.
Het gaat me niet om details achter de komma hoor :)

Maar als ik het zo lees is er ongeveer 3X overboekt als je het vergelijkt tussen wat de wijkkast kan leveren en wat de hoofdzekering van een individueel huis toelaat. Op nivo van een groep is dat dan een factor van ongeveer 6.

Op zich lijkt me dit niet problematisch: echte energievreters als verwarmingselementen in wasmachines, vaatwassers, ovens en dergelijke zijn behoorlijk nette ohmse belastingen en dat zijn precies de dingen die belastingen van 1 of 2 kilowatt vormen. Wellicht zal er hier en daar een stofzuiger van 2 kW tussen zitten met een power factor van 0.6-0.7, maar die worden incidenteel gebruikt en dat middelt zich wel uit.

Komen we nu aan de vraag: die uitschietertjes op die als sinusvormig bedoelde spanning, veroorzaken die meetbare elektro(magnetische) velden rondom die meters en meters bekabeling en snoeren die we in huis hebben? Elektrische smog om maar eens een popi-woord te gebruiken? Zoja, hoe sterk en tot op welke afstand?
Meetbaar is het fenomeen zeker, bijvoorbeeld bij gebruik van een kortegolf-ontvanger. Het spectrum tot een paar honderd kilohertz zit vol met signale van schakelende voedingen, net-harmonischen en dergelijke. Echt slechte schakelende voedingen (ook die in slechte spaarlampen) kunnen storing geven tot in het gebied van ettelijke MHz, en op een afstand die groot genoeg is om een hele kamer te bedekken.

Voor de gezondheid is dit abosluut ongevaarlijk, maar het zijn wel zaken die overlast opleveren voor bijvoorbeeld zendamateurs en andere radio-ethousiasten.

Niet dat dit fenomeen nieuw is, ouderwetse tv's deden dat ook al door een forse storing uit te stralen op 15625 Hz met harmonischen zo ver als je praktisch kon meten.

De gemiddelde mens zal er echter niet zoveel last van hebben: de laagste frequentie die men praktisch gebruikt is FM broadcast vanaf 88 MHz, met breedbandige kanalen die redelijk wat storing kunnen hebben zonder dat de ontvangst echt verstoord raakt. Zaken als mobiele telefoons en wifi netwerken die werken boven 800 MHz zullen er sowieso weinig last van ondervinden.
Victory through technology
Jopie1234
Artikelen: 0
Berichten: 25
Lid geworden op: za 13 apr 2013, 11:18

Re: spaarlampen: dirty electricity?

Ik heb nog naar cijfers stroomstoringen gekeken vanaf 2005 tot nu.

Helaas kan ik geen echte cijfers vinden ondanks de energiebedrijven naar DTE moeten doorgeven.

Als ik op jaar 2011 op gemiddeld stroomuitval per huishouden via google pakt dan heb ik waarde van 32,23 en 21 minuten

http://www.uneto-vni...eitstroomnetten Een rapport met cijfers, maar hier mis je de extra cijfers van 2006 en 2007.op bladzijde 19.

Ik vind het erg vreemd dat je de cijfers niet kan achterhalen en dat er erg gerommeld wordt ondanks de verplichte registratie

Politiek staat energiebesparing en goed leveren van stroom heel hoog op agenda en is vooral dit jaar door wethouder van Rotterdam gevraagd hoe dat kan dat er zoveel grote stroomonderbrekingen waren in regio Rotterdam in 2012 en 2013.

In 2012 zaten consumenten en bedrijven gemiddeld 26 minuten zonder elektriciteit door storingen in de elektriciteitsnetten van de regionale netbeheerders. In 2011 was de stroomuitval gemiddeld ongeveer 21 minuten. In de regionale gastransportnetten constateert de Autoriteit Consument & Markt een stijgende trend in de gemiddelde onderbrekingsduur. Het landelijk gemiddelde van de onderbrekingsduur ging van circa 72 minuten in 2008, naar 154 minuten in 2012. Vorig jaar hadden de netbeheerders Delta Netwerkbedrijf en Endinet een hoge gemiddelde onderbrekingsduur van respectievelijk 330 en 276 minuten. Beide netbeheerders gaven aan dat één enkele grote storing in hun gastransportnetten deze hoge onderbrekingsduur heeft veroorzaakt.

bron: https://www.acm.nl/n...uim-13-miljoen/

Tegenwoordig staat zowat elke week wel paar stroomstoringen in de krant en dat 8 jaar veel minder was en dan lag het ,meer aan de het weer, te nat of een hevige storm. Van 20 jaar terug kan ik maar geen stroomstoring herinneren. Ivm mijn werk konden we geen stroomuitval hebben,ivm zeer kwetsbare systemen, vandaar ik deze nieuws altijd bijhoudt.

Ik vind het erg vreemd dat je de cijfers niet kan achterhalen en dat er erg gerommeld wordt ondanks de verplichte registratie

Politiek staat energiebesparing en goed leveren van stroom heel hoog op agenda en is vooral dit jaar door wethouder van Rotterdam gevraagd hoe dat kan dat er zoveel grote stroomonderbrekingen waren in regio Rotterdam in 2012 en 2013.
Benm
Artikelen: 0
Berichten: 12.262
Lid geworden op: za 21 okt 2006, 01:23

Re: spaarlampen: dirty electricity?

Tja, gemiddelden zijn lastig. Hier is de stroom eerder dit jaar gedurende een uur of 3 a 4 uitgevallen, wat het meteen tot 200+ minuten maakt in 1 jaar tijd - of 20 minuten jaarlijks gemiddeld over 10 jaar als je het over 10 jaar middelt.

De oorzaak was wel duidelijk - een kapotgegraven kabel door bouwwerkzaamheden in de buurt.

Als uitval de oorzaak is van tekorten in landelijke of europese voorziening zou je verwachten dat er veel grotere gebieden uitvallen. Een wijkje in een middelgrote stad platleggen levert niet genoeg besparing op om een europees tekort te dichten. Bij een chronisch tekort in productie krijg je toestanden zoals je die in cambodia hebt/had: rolling blackouts waarbij een miljoen aansluitingen tegelijk worden afgeschakeld om de centrales draaiende te houden.

Als je interesse hebt in tekorten of overschotten op europees nivo kun je beter naar de netfrequentie kijken: bij overbelasting daalt deze omdat er energie moet worden 'gewonnen' uit de draaiende delen van centrales. Let wel dat je dan op relatief korte termijn moet kikjen (intervallen van een minuut oid), op lange termijn wordt de netfrequentie gemiddeld op exact 50 Hz gehouden zodat wekkers/klokken/etc het als tijdsbasis kunnen gebruiken.
Victory through technology
Gebruikersavatar
Jan van de Velde
Moderator
Artikelen: 0
Berichten: 51.334
Lid geworden op: di 11 okt 2005, 20:46

Re: spaarlampen: dirty electricity?

Benm schreef: za 09 nov 2013, 03:30
op lange termijn wordt de netfrequentie gemiddeld op exact 50 Hz gehouden
Ik meende dat die 50 Hz juist koste wat kost heel nauwkeurig gehandhaafd werd: stel je voor dat twee gekoppelde centrales een halve fase uit de pas gaan lopen t.o.v. elkaar : blijft er niks meer over. Kunnen ze dan het te leveren vermogen niet op peil houden dan zakt wel de netspanning, waardoor alle apparaten ook minder vermogen zullen afnemen. Wordt die spanningsdaling serieus merkbaar dan noem je dat een brown-out
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN...
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://sciencetalk.nl/forumshowtopic=59270
Gebruikersavatar
klazon
Pluimdrager
Artikelen: 0
Berichten: 7.933
Lid geworden op: ma 09 mei 2005, 23:52

Re: spaarlampen: dirty electricity?

Jan van de Velde schreef: za 09 nov 2013, 12:24
Ik meende dat die 50 Hz juist koste wat kost heel nauwkeurig gehandhaafd werd: stel je voor dat twee gekoppelde centrales een halve fase uit de pas gaan lopen t.o.v. elkaar : blijft er niks meer over.
Zo'n vaart zal het niet lopen. Centrales blijven vanzelf met elkaar in de pas, afgezien van extreme situaties. Een centrale die echt een halve periode uit de pas loopt gaat vermogen opnemen, en de terugwattbeveiliging schakelt de betreffende machine dan heel snel uit.

De 50Hz wordt op de lange termijn op 50Hz gehouden, in de landelijke dispatchings hebben ze daarvoor een klok die het verschil aangeeft tussen de echte tijd en de 50Hz tijd. Het gebeurt wel eens dat de frequentie langere tijd iets hoger of lager is dan 50Hz. De netklok gaat dan iets voor of achter lopen. Het Europees coötrdinatiecentrum geeft dan voor de volgende dag een z.g. richtfrequentie uit, b.v. 50,02Hz. De centrales stellen hun machineregeling daar dan op in, zodat het verschil weer wordt ingehaald.
Gebruikersavatar
Jan van de Velde
Moderator
Artikelen: 0
Berichten: 51.334
Lid geworden op: di 11 okt 2005, 20:46

Re: spaarlampen: dirty electricity?

Opmerking moderator

we gaan weer terug naar de vraag:

die uitschietertjes op die als sinusvormig bedoelde spanning, veroorzaken die meetbare elektro(magnetische) velden rondom die meters en meters bekabeling en snoeren die we in huis hebben? Elektrische smog om maar eens een popi-woord te gebruiken? Zoja, hoe sterk en tot op welke afstand?


Benm schreef: do 05 sep 2013, 18:07
Prima plan om het bij de netvervuiling (en blindstromen?) te houden.

Over het algemeen merk je er niet zoveel van, maar naarmate het ernstiger is, zaken als:

- radiostoring, vooral in het HF bereik (de harmonischen lopen hoog genoeg door, en leidingen maken best aardige antennes).

- problemen met motoren, bijvoorbeeld die van een stofzuiger oid, bijgeluiden.

- DC component op het net. Dat kan gevaarlijk zijn voor aangesloten apparatuur met een ouderwetse transformator, voor motoren, en voor het zelf.

Een DC component ontstaat als je halfzijdig gelijkricht, en dat niet compenseert doordat apparaten random een halve zijde pikken. Je zou kunnen denken aan een zware dimmer die fase-aansnijding gebruikt met daarchter een bouwlamp van 2 kW oid.
Benm schreef: do 07 nov 2013, 02:30
Meetbaar is het fenomeen zeker, bijvoorbeeld bij gebruik van een kortegolf-ontvanger. Het spectrum tot een paar honderd kilohertz zit vol met signale van schakelende voedingen, net-harmonischen en dergelijke. Echt slechte schakelende voedingen (ook die in slechte spaarlampen) kunnen storing geven tot in het gebied van ettelijke MHz, en op een afstand die groot genoeg is om een hele kamer te bedekken.

Voor de gezondheid is dit abosluut ongevaarlijk, maar het zijn wel zaken die overlast opleveren voor bijvoorbeeld zendamateurs en andere radio-ethousiasten.

Niet dat dit fenomeen nieuw is, ouderwetse tv's deden dat ook al door een forse storing uit te stralen op 15625 Hz met harmonischen zo ver als je praktisch kon meten.

De gemiddelde mens zal er echter niet zoveel last van hebben: de laagste frequentie die men praktisch gebruikt is FM broadcast vanaf 88 MHz, met breedbandige kanalen die redelijk wat storing kunnen hebben zonder dat de ontvangst echt verstoord raakt. Zaken als mobiele telefoons en wifi netwerken die werken boven 800 MHz zullen er sowieso weinig last van ondervinden.
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN...
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://sciencetalk.nl/forumshowtopic=59270
Gebruikersavatar
Jan van de Velde
Moderator
Artikelen: 0
Berichten: 51.334
Lid geworden op: di 11 okt 2005, 20:46

Re: spaarlampen: dirty electricity?

Opmerking moderator

Na overleg in het moderatorteam is besloten dat deze topic gesloten zal blijven, tenzij een van de eerdere deelnemers aan deze discussie aan een moderator laat weten deze topic toch, op gerichte wijze, voort te willen zetten.
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN...
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://sciencetalk.nl/forumshowtopic=59270

Terug naar “Elektrotechniek”